Designer’s monthly – en kreativ oas och en stödgrupp för designers

Design & Copywriting

En gång i månaden ordnar vi designers en gemensam träff, där vi får möjlighet att umgås med varandra, reflektera över designer-relaterade ämnen samt göra någonting kreativt eller inspirerande tillsammans. De här träffarna är också lysande tillfällen att få nya perspektiv samt dela erfarenheter och kunskap med varandra. Vi började ordna regelbundna träffar i augusti och vi turas om att agera organisatör.

Nedan följer en kort genomgång av årets träffar:

Augusti, Fotografiska muséet

I augusti besökte vi Finlands Fotografiska Museum, som finns ett stenkast från vårt kontor i Helsingfors, i Kabelfabrikens utrymmen. Utställningen vi besökte innehöll både klassiska samt mer abstrakta verk. Att gå runt och diskutera de olika verken var givande och att få ta del av en annan genre av kreativt uttryck var som en frisk fläkt i vårt eget arbete.

 

Designer’s monthly - en kreativ oas och en stödgrupp för designers
Juho, Mia och Josefin besöker Finlands Fotografiska Museum. Foto: Alexandra Westerback

 

September, Helsinki Design Week

I september passade vi på att besöka Helsinki Design Week:s huvudutställning, som hölls i det nyrenoverade huset på Erottaja 2, som öppnades för allmänheten för första gången. Där fick vi förutom fantastisk arkitektur ta del av konstverk och installationer av olika slag. 

 

Oktober, Nordic.design

I oktober deltog vi i designkonferensen Nordic.design, som ordnas i Stockholm. Vi fick lyssna till inspirerande tal gällande UX, UI, designverktyg, workflow m.m. av internationellt kända talanger och nya stjärnskott.

 

Designer’s monthly - en kreativ oas och en stödgrupp för designers 2
Foto: Mia Kronberg

 

Till våra favoriter bland talarna hörde bl.a. Laura Kalbag, Designer & expert inom tillgänglighet, samt författare av boken Accessibility For Everyone, som höll en presentation kallad “Disruptive Design: Harmful Patterns and Bad Practice”, som kan ses här. I presentationen lyfte hon fram vikten av att designa inklusivt och för alla sorters användare, med olika behov. Presentationen var tankeväckande och väldigt inspirerande och sporrade oss till att vilja göra bättre design.

Vitaly Friedman var också en stor favorit bland oss. Han höll en presentation titulerad “Bringing Personality Back To The Web”, som kan ses här. Det var en mycket underhållande presentation, under vilken han gick igenom olika exempel på vad han tyckte var personliga webbsidor. Han lyfte fram ett problem som vi alla är mycket bekanta med: att webbsidor nuförtiden lätt börjar se allt mer likadana ut. Han uppmuntrade och utmanade oss att våga stå upp för personliga och kreativa lösningar.

En annan uppskattad föreläsning var Diamond Ho – “How to run a design sprint without a panic attack” – en underhållande insikt i hur man kör design sprints på Facebook. Kan ses här.

Alla tal som hölls under konferensen kan ses här.

Designer’s monthly - en kreativ oas och en stödgrupp för designers 3
Från höger: Malin, Mia, Alexandra, Josefin, Yuki

 

November, filmkväll

I november var vi alla trötta och stressade, så vi bestämde oss för att en lugn filmkväll skulle sitta fint. Vi såg filmen Art & Copy från 2009, en film som handlar om reklambranschen och dess utveckling. Många klassiska reklamkampanjer och dess skapare lyftes fram. Filmen gav upphov till många debatter oss emellan och vi kände oss alla tankade med kreativitet och inspiration när vi lämnade rummet.

Avslutningsvis

Dessa träffar har varit viktiga tillfällen för oss inblandade, för att få möjligheten att i lugn och ro diskutera olika designrelaterade ämnen med våra kollegor, saker som på daglig basis inte hinns med eller prioriteras bort. De här träffarna har skapat en inspirerande miljö, där vi inte bara laddar vår kreativitet och söker inspiration utan också kan lära oss av och stötta varandra.