En annorlunda jobbansökan

Genero Crew

Mitt namn är Benjamin Thylin, jag är 23 år gammal och har jobbat på Genero i cirka 9 månader. Jag studerar andra året på Novia i Vasa för att bli El- och automationsingenjör med inriktning IT. Vid sidan av studierna jobbar jag 10 timmar i veckan som Web developer trainee på Genero.

När jag började studera i Vasa hade jag hört att studerande inte skulle räkna med något sommarjobb inom IT-branschen den första sommaren. Detta eftersom första året innehåller mest allmänna kurser inom automation, elkraft och endast ett smakprov på IT.

Jag diskuterade med en god vän hur jag skulle göra för att åtminstone försöka fixa ett jobb inom IT-branschen. Vi kom fram till att jag skulle testa skicka ett mejl till några företag och fråga vad jag behöver kunna föra att möjligen få ett sommarjobb.

Genero var det första företaget som svarade på min ansökan. De uppskattade min förfrågan och gav tydliga och bra instruktioner. De gav en lista på de fyra viktigaste webbrelaterade programmerings och scripting språken och dessutom i vilken ordning det skulle passa bäst att jag lärde mej om webbutveckling. Det bör sägas att jag hade noll erfarenhet om programmering när jag skickade mejlet.

Min motivation för att lära mej webbutveckling var “sky-high” när jag tänkte på att kanske ha ett sommarjobb inom webbutveckling nästa sommar. Under första året satt jag med nöje hemma i min lägenhet och tog onlinekurser och pausade med korta löprundor för att orka sitta någon timme till, medan andra studeranden roade sig på gulisintagningarna eller andra fester.

Först lärde jag mej om hur webben är uppbyggd via youtube och forum. Min första onlinekurs hette “Step-by-step HTML and CSS for absolute beginners” på Udemy. Det var en föråldrad kurs men allt som läraren i kursen gjorde verkade häftigt eftersom jag aldrig hade rört något i kodformat förut. Följande kurs jag tog var “The Complete Web Developer in 2018: Zero to Mastery” där jag gick igenom grunderna i JavaScript och några andra språk. Vid sidan av alla onlinekurser så fick jag möjlighet att träffa Kim Lehtinen en gång i veckan. Han jobbade redan på Genero och hjälpte mig maxa min inlärningskurva. Under jul och sportlov fick jag lov att sitta på Generos kontor i Jakobstad där jag fick coachning av Christoffer Björkskog. Han visade vad jag skulle lära mej mer av, som till exempel. PHP och grunderna i WordPress.

Efter 9 månader av kurser på nätet, olika forum och coachning av Kim och Toffe så räckte min kunskap (och goda attityd) till för att få ett jobb som Web developer trainee på Genero. Jag upplever att jag är otroligt lyckligt lottad som har fått så mycket pepp och coaching från Genero och andra runt omkring mej. Däremot tror jag att vem som helst kan göra denna resa lika snabbt (eller till och med snabbare). Det handlar bara om att prioritera sin tid, ha en gnutta självdisciplin och motivation.

Stort tack till Kim, Toffe, Sebben och hela Genero Crew för all pepp, coaching och feedback.