Hur ser en grafisk designers arbetsdag ut?

Genero Crew

Jag började jobba på Genero i mars 2017, då som Junior Designer. Det var mitt första jobb som grafisk designer efter min examen som jag fick våren 2016, förutom några freelance-jobb jag hållit på med i kortare perioder. Att komma in i branschen som ung, nyutexaminerad och relativt oerfaren är en utmaning i sig, så att få jobb på Genero var stort för mig. Jag visste inte då hur bra jag skulle komma att trivas, och nu 2,5 år senare ångrar jag inte en sekund att jag började jobba här.

Mina arbetsdagar är varierande. Ibland kommer jag till kontoret och sitter vid datorn och editerar bilder för sociala medier eller klipper videor, andra dagar medverkar jag i olika slags fotograferingar som assistent eller modell, och ibland medverkar jag som art director och handmodell i receptvideor som vi spelar in för olika kunder. Att beskriva en typisk arbetsdag är därför knepigt, men jag kommer att göra mitt bästa.

09:00 Min arbetsdag börjar efter 20 minuter på spårvagnen från Vallgård

Det första jag gör när jag kommer till jobbet på morgonen är att slå på datorn, hämta en kaffekopp (gärna starkt, med mycket havremjölk i), och sedan sätta mig ner och i lugn och ro gå igenom mina uppgifter för dagen. Den här stunden är helig för mig, det är nu jag prioriterar och planerar för att få arbetsdagen att flyta på så smidigt som möjligt. Det är också nu jag äntligen vaknar till ordentligt. För att tydliggöra att jag måste få fokusera ostört sätter jag ofta på mig mina stora hörlurar, men ibland sätter jag inte ens igång Spotify förrän min andra kaffekopp.

10:00 Inspelning av receptvideo börjar

Innan vi har en videoinspelningsdag vet jag ofta exakt vad som ska hända eftersom jag gått igenom recepten flera gånger och själv ritat storyboards. Att jag dessutom vet att det är jag som kommer att klippa och editera videorna vid dagens slut gör att jag sätter stor vikt i att vara förberedd. I vilken ordning kommer ingredienserna användas? Finns det steg i receptet som är onödiga att visa på bild (alla vet ju ändå hur en potatis skalas) eller finns det något som vi vill fästa extra mycket uppmärksamhet på?

Vi har printat ut storyboardsen innan och går igenom dem innan inspelningen börjar. Ofta har vi med oss en matstylist som också gjort recepten för inspelningsdagen. Hon hjälper oss under hela inspelningen och står för stylingen av rätten när den är klar, så att vi kan få snygga bilder av den.

Designerin tyypillinen työpäivä Generolla 1

13:00 Lunchpaus

Nu har vi spelat in två receptvideor och kan äta upp det vi kockat. Ofta smakar det bra, ibland har jag satt i för mycket salt. Det är okej, huvudsaken är att maten ser snygg ut. Och att man får en gratis lunch.

Designerin tyypillinen työpäivä Generolla 2

13:30 Häng vid datorn

Ofta spelar vi in videor en hel dag, eller i flera dagar för den delen. Men i det här scenariot tänker vi oss att det är dag två av videoinspelningar och att vi precis filmat in den sista scenen. Då är nästa steg för mig att föra över videofilerna till en extern hårdskiva (och göra en eller två backups av filerna, så man kan sova om natten). Det här i sig tar tid, så samtidigt som filerna överförs gör jag något annat för någon annan kund. Det finns ofta en så kallad content calendar för våra kunder, där framtida inlägg och reklaminlägg för sociala medier står listade, och våra jobb som designers är att se till att det finns passande bilder eller videor för de här inläggen.

Designerin tyypillinen työpäivä Generolla

14:00 Pausjumppa

Det här är ett nytt och välkommet tillskott till vår arbetsdag: pausjumppa. Under 5 intensiva minuter gör vi olika sorters övningar med kroppen, och efteråt känner jag mig som en ny människa.

15:00 Påbörja editering av receptvideo

När videofilerna överförts till sitt nya digitala hem kan jag sätta igång med att klippa. Det här skedet av ett videoprojekt älskar jag. Jag ordnar filerna och klipper bort timmar av material. Först får jag ofta ihop en video som ligger på 1,5 minut, och sen går jag igenom videon och klipper bort mera och snabbar upp vissa delar tills videon ligger på under 1 minut, gärna någonstans mellan 30-40 sekunder. Det här har med kanalerna vi ska publicera dem på: Instagram kräver i nuläget att en video ska hållas under 1 minut och kortare videor presterar även bättre på Facebook.
När längden och flödet känns bra börjar jag färgkorrigera och sätta in eventuell text eller animationer som ska användas i videon. Efter det söker jag efter lämplig musik och exporterar den. Då skickar jag länken till projektledaren, och eventuellt andra som varit delaktiga, som får gå igenom den och kommentera. När eventuella ändringar är gjorda och vi internt känner oss nöjda med videon skickas den till kunden som också får kommentera och sedan godkänna den.

17:00 Hemåt

Efter en sån här dag känner jag mig ofta rätt energisk. Jag tror det har att göra med att dagen varit så varierande och att jag fått fokusera på olika saker.
Jag avslutar dagen med att logga mina arbetstimmar i Severa, stänga datorn och säga “huomiseen, ses imorgon” till kollegorna.