Finlands största AdWords-annonsörer, februari 2017

Vi gör varje månad en analys på de största AdWords-annonsörerna i Finland. Här följer nu listan med de 100 webbsidor som spenderade mest på sin AdWords-annonsering i februari 2017. Med rätt verktyg går det att komma nära sanningen, även om informationen är hemlig.

 

adwords annonsörer finland

 

Snabbanalys

I listan hittar vi fortfarande flera sajter inom resebranschen och flera som har med pengar att göra, exempelvis snabblånesajter. 48 av sajterna på februari-listan har funnits på alla månadslistor i över ett halvt år. Nya sajter på länge (från juli framåt) finns det tre stycken: halvatlennot.fi, deittisivut.fi och treffilinjat.fi.

 

Om vi jämför februaris topp tio sajter med januaris topp tio sajter märker vi att sajterna ganska långt är likadana. Ändå finns det ett par skillnader som vi har summerat i följande lista:

  • Trivago.fi (nu på plats 3) och banknorwegian.fi (nu på plats 4) böt plats med varandra till februari.
  • Huuto.net (#8) har lagt ner mer pengar på sin marknadsföring och gått upp en position.
  • Vippi.fi var inte alls med i topp 100-listan i januari, men i februari på plats nio.
  • Nebula.fi och hotels.com har minskat sin sökmotormarknadsföringsbudget: Hotels.com var i januari på en åttonde plats och nu på plats 15. Nebula.fi har gått ner ett steg, från plats tio till elva.

 

STÖRSTA ADWORDS-ANNONSÖRERNA I FEBRUARI 2017

I februari 2016 gjorde vi en analys där vi jämförde de topp 40 annonsörer som är störst i att göra reklam på tv. Denna analys går att hitta på vår finska hemsida här.

 

marmai tv mainostajat 2017 viikko 6
Största tv-annonsörer vecka 6. Källa: MarMai (2017, nr. 4)

Då vår månatliga analys med de största AdWords-annonsörerna jämförs med de största tv-annonsörerna märks det att en del företag lägger sina resurser på båda medan en del andra väljer att fokusera på en marknadsföringskanal. Det går att lägga märke till att flera företag som är inom matbranschen fokuserar på tv-reklam, även om de också satsar på SEM. Ett företag som satsar på både SEM och tv-reklam är Veikkaus. Gällande tv-reklam hade Veikkaus toppositioner veckorna 9-10 år 2016 och första plats åtminstone veckorna 3-6 år 2017. Dessutom är veikkaus.fi på position 89 i februari, och har varit till och från vår månatliga analys.

 

Detta år är följande sajter på båda listorna: trivago.fi, sonera.fi, tjareborg.fi, tui.fi, elisa.fi, dna.fi, power.fi, valio.fi, xxl.fi, lidl-reseptit.fi, veikkaus.fi, k-ruoka.fi, s-pankki.fi och sokoshotels.fi. Några av dessa under ett större varumärke (som S-ryhmä). Fortsättningsvis är det alltså teleoperatörer och reseföretag väljer att satsa på båda marknadsföringskanalerna.

 

Jämfört med förra årets lista märker vi att fyra av dessa fortfarande går att hittas på båda listorna. Dessa är trivago.fi, tjareborg.fi, elisa.fi och dna.fi.

STÖRSTA ADWORDS-ANNONSÖRERNA I FEBRUARI 2017

Med tjockare/grön font hittas de sajter som även finns på listan över de största tv-annonsörerna.

 

booking.com
ebookers.fi
trivago.fi
banknorwegian.fi
sonera.fi
vertaa.fi
ilmainensanakirja.fi
huuto.net
vippi.fi
tjareborg.fi
nebula.fi
youtube.com
tui.fi
limiitti.fi
hotels.com
elisa.fi
autotalli.com
posti.fi
zalando.fi
danskebank.fi
momondo.fi
gigantti.fi
nelonen.fi
halvatlennot.fi
finnkino.fi
soihtu.eu
dna.fi
fortum.com
ellos.fi
hbonordic.com
ray.fi
oikotie.fi
microsoftstore.com
deittisivut.fi
power.fi
google.com
lehtikuningas.fi
watson.fi
tallinksilja.fi
valio.fi
vertaaensin.fi
etuovi.com
credigo.fi
aurinkomatkat.fi
travellink.fi
if.fi
terveystalo.com
hongkong.fi
verkkokauppa.com
kilpailuttaja.fi
ikea.com
visma.fi
huutokaupat.com
xxl.fi
lomamatkat.fi
pohjola.fi
eckeroline.fi
ticket.fi
vikingline.fi
hs.fi
rentalcars.com
wwf.fi
pampers.fi
op.fi
popvakuutus.fi
sanomakauppa.fi
redfoxsanakirja.fi
viagogo.com
ege.fi
suomilimiitti.fi
lidl-reseptit.fi
s-pankki.fi
skyscanner.fi
vistaprint.fi
nissan.fi
taloon.com
k-ruoka.fi
sokoshotels.fi
katsomo.fi
autotie.fi
helen.fi
valmennuskeskus.fi
boozt.com
norwegian.com
arvopaperi.fi
netrauta.fi
treffilinjat.fi
dansukker.fi
veikkaus.fi
lahitapiola.fi
poppankki.fi
holidayclubresorts.com
hobbyhall.fi
office.com
ukko.fi
hintaseuranta.fi
varusteleka.fi
asiakasturva.fi
apollomatkat.fi
risicum.fi

 

Det är ofta företagets strategi som bestämmer vilka marknadsföringskanaler de använder sig av. Olika tillvägagångssätt har olika fördelar. Vi vill avsluta analysen med en lista med orsaker varför det lönar sig att satsa på sökmotormarknadsföring (SEM).

 

Varför sökmotormarknadsföring lönar sig:

  1. De som ser en annons i Google är ofta mycket närmare ett köpbeslut än den som ser en tv-reklam. När någon söker efter exempelvis “macbook datorer med snabb hemleverans” på Google så har personen redan beslutat vilken dator som ska beställas, i motsats till någon som inte alls tänker på att köpa en dator men ändå ser reklamen på tv.
  2. Resultaten av en sökmotormarknadsföring går att få snabbt, så man vet nästan genast om annonseringen fungerar eller inte. Det är även enkelt att ändra på det som inte fungerar i annonserna (ändra på texten eller göra annonser med nya bilder).
  3. Ett företag betalar enbart för de klick de får till sin hemsida via sökordsmarknadsföringen och det kostar ingenting i sig att börja annonsera på Google. Det går även att på Google Display använda sig av budgivning genom kostnad per tusen visningar, ifall det är närmare målet man har med marknadsföringen. Tv-reklam är alltså ofta dyrare än sökordmarknadsföring.

 

INTRESSERAR EN EFFEKTIV GOOGLE ADWORDS ANNONSERING DIG OCH DITT FÖRETAG? TA KONTAKT!

Vi har varit framgångsrika med den Google Adwords -sökordsannonsering vi gjort för våra kunder. Alla våra experter på sökmotormarknadsföring är Google certifierade. För att säkerställa effektiviteten sammanställer vi alltid ett paket enligt de preferenser och önskemål som kunden har för sin digitala marknadsföring. Exempel på projekt där vi använt oss av AdWordsannonsering är när vi fick nya kunder till KLiNGELs hemsida, och även i förnyelsen av varumärket för Rototec var SEM en avgörande faktor.

google

Kontakta oss så berättar vi mer!