Finlands största AdWords-annonsörer, december 2016

Vi gör varje månad en analys på de största AdWords-annonsörerna i Finland – här följer listan med de 100 webbsidor som spenderade mest på sin AdWords-annonsering i december 2016. Informationen är hemlig men med rätt verktyg kommer man nära sanningen.

 

Snabbanalys

De vanligaste branscherna som hittas på topp 100 -listan är oftast rese- och bankbranschen, och detta faktum stämmer fortfarande för december 2016. Dessa branscher kan tänkas vara extra konkurrensutsatta i december när julen närmar sig. Till och med 21 sajter på listan för december är inom resebranschen. Några exempel på dessa är tjareborg.fi, tallinksilja.fi och matkavaraukset.fi. Det finns även flera sajter inom bank- och finansbranschen, t.ex. fixura.fi och poppankki.fi. Även jämförelsesajter och sajter som har med hem och bil att göra är vanliga sajter på listan. Och även några streamingsajter finns med på listan.

 

Största Adwords-annonsörerna – jämfört med föregående månaderna

Följande sajter hittas på decemberlistan, men inte i listorna från juli till november (och har alltså inte varit med på en tid): nebula.fi, youtube.com, finnkino.fi, cdon.fi, asiakasturva.fi, suomiapteekki.fi, datainfo.fi, dansukker.fi, eliittikumppani.fi och fixura.fi (10 st).

Bekanta sajter från junilistan framåt finns 55 stycken, alltså har 55 sajter hållits kvar på listan i ett halvt år. Dessa har hoppat lite upp och ner i positionerna på listan, men ändå hållits kvar. Exempel på dessa är de topp tre största Adwordsannonsörerna, nämligen booking.com, ebookers.fi och banknorwegian.fi (som varit topp tre sedan juli – dock i något varierande ordning). Längre ner på listan hittas bland annat rentalcars.com, varusteleka.fi, scandichotels.fi och s-pankki.fi.

 

Största Adwords-annonsörerna – jämfört med föregående året

I vår analys för november 2016, märkte vi att vi har gjort dessa analyser redan i ett år. Därmed kan vi nu jämföra våra analyser för specifika månader med det föregående året. Vår analys för de största Adwordsannonsörerna i Finland för december 2015 går att hitta på vår finska sajt genero.fi. Här har vi översatt de konstateranden vi gjort då, för att sedan kommentera motsvarande ställning för 2016.

 

2015: Resebranschen är ännu högst på listan eftersom den största delen av denna topplista är resebyråer, rese- och hotelljämförelsesajter och andra företag inom resebranschen.

2016: Som konstaterats tidigare i detta inlägg hittas det även 2016 flera sajter inom resebranschen på denna lista.

 

2015: Med i listan finns även flera snabblåneföretag. Dessutom alla mobiloperatörer och en stor del av bankerna ryms med i topp 100 -listan.

2016: Detta faktum går ganska långt att konstatera även ett år senare, förutom att det på 2015 listan finns förutom Sonera, DNA och Elisa (som finns 2016) också Tele Finland och Saunalahti.

 

2015: Valio rankar högst på listan som ett varumärke som inte säljer något direkt på internet.

2016: Ett år senare hittar vi Trivago och Vertaa på högre plats än Valio, av de sajter som inte direkt säljer tjänster/produkter på sin sajt men nog refererar till en sajt som gör det. Youtube.com är på plats 12, och är därmed högre rankad än Valio som nu hittas på plats 23 (och 2015 på plats 18).

 

För övrigt märkte vi att 45 sajter har bytts, vilket betyder att även här är 55 sajter samma som för ett år sedan i december. Exempel på sajter som enbart finns på listan i december 2016 är: netistalainaa.fi, cdon.fi, lidl-reseptit.fi och sahkovertailu.fi. Sajter som saunalahti.fi, arla.fi, stockmann.com och bauhaus.fi är på listan för 2015, men inte i december 2016.

 

Största AdWords-annonsörerna i december 2016

booking.com
ebookers.fi
banknorwegian.fi
bondora.fi
huuto.net
trivago.fi
zalando.fi
nebula.fi
sonera.fi
vertaa.fi
redfoxsanakirja.fi
youtube.com
hotels.com
tjareborg.fi
travellink.fi
tui.fi
elisa.fi
momondo.fi
aurinkomatkat.fi
finnair.com
danskebank.fi
dna.fi
valio.fi
norwegian.com
fortum.com
oikotie.fi
finnkino.fi
gigantti.fi
autotalli.com
lehtikuningas.fi
hbonordic.com
ellos.fi
ray.fi
suomilimiitti.fi
watson.fi
ikea.com
if.fi
tallinksilja.fi
posti.fi
verkkokauppa.com
visma.fi
hongkong.fi
vertaaensin.fi
vikingline.fi
nissan.fi
eckeroline.fi
vistaprint.fi
microsoftstore.com
nordea.fi
office.com
power.fi
ruutu.fi
sokoshotels.fi
op.fi
xxl.fi
matkavaraukset.fi
kamux.fi
rentalcars.com
wwf.fi
netistalainaa.fi
cdon.fi
k-ruoka.fi
lidl-reseptit.fi
pohjola.fi
hs.fi
skyscanner.fi
valmennuskeskus.fi
sahkovertailu.fi
poppankki.fi
sanomakauppa.fi
helen.fi
popvakuutus.fi
pampers.fi
taloon.com
etuovi.com
netrauta.fi
lomamatkat.fi
asiakasturva.fi
vattenfall.fi
holidayclubresorts.com
ifolor.fi
varusteleka.fi
oral.fi
suomiapteekki.fi
lensway.fi
samsung.com
datainfo.fi
terveystalo.com
ticket.fi
dansukker.fi
hobbyhall.fi
apollomatkat.fi
eliittikumppani.fi
risicum.fi
fixura.fi
prisma.fi
s-pankki.fi
credit24.com
scandichotels.fi
ukko.fi


Avslutningsvis går det att konstatera
att listan med de största AdWordsannonsörerna inte ändrar drastiskt på en gång, utan sakta men säkert. Sajter som lägger en stor del av sin marknadsföringsbudget på Googleannonsering använder sig av sökmotormarknadsföring en längre tid, dock ändå beroende från månad till månad och beroende på kampanj. En sajt på denna lista kan alltså öka eller sänka sin budget, och på så sätt komma till och från listan.

INTRESSERAR EN EFFEKTIV GOOGLE ADWORDS ANNONSERING FÖR DITT FÖRETAG? TA KONTAKT!

Vi har varit framgångsrika med den Google Adwords -sökordsannonsering vi gjort för våra kunder i Finland och utomlands. Alla våra experter på sökmotormarknadsföring, alltså SEM, är Google certifierade. Kontakta oss så berättar vi mer!